vineri, 29 octombrie 2010

British Documentary, 2 nov. - 14 dec.











































     “British Documentary” include o serie de filme documentare britanice, care in Iasi vor fi prezentate saptamanal, in fiecare zi de marti, de la ora 18.00, in perioada 2 noiembrie – 14 decembrie 2010, la Sala Studio a TVR Iasi, intrarea fiind libera.
      Toate filmele incluse in seria “British Documentary” au fost premiate sau nominalizate pentru numeroase distinctii internationale, printre care si premiile Festivalului de Film Documentar Grierson, din Marea Britanie, la editiile din 2009 si 2008.
     Tematica filmelor este extrem de diversa – de la probleme sociale ale lumii contemporane la perioada razboiului rece si a anilor ’60, de la titanicele particule ale atomului la neurochirurgie, vazuta ca stiinta gandurilor si sentimentelor, de la arta plastica la crima artistica a secolului XX, de la viitorul sumbru al planetei la farsa ca arma a activismului social si de mediu.
       In cele sapte seri ale „Documentarului Britanic”, publicului i se vor deschide tot atatea ferestre catre lumea in care traim, catre locuri si lucruri mai putin cunoscute, mai putin vizibile, mai putin aproape de noi, intr-un periplu printre realitati de ieri, de azi si de maine, din Afganistan, Africa de Sud, India, Statele Unite ale Americii, Filipine sau de oriunde,din noi insine sau de dincolo de noi.

Proiectul  a fost initiat de British Council Romania, in cadrul programului “New Work New Audiences“, si urmareste familiarizarea publicului roman cu cele mai bune documentare britanice contemporane, premiate la Festivalul Grierson din Marea Britanie in 2009 si 2008.

man on wire British Documentary* 2 noiembrie 2010 – MAN ON WIRE (2007, 90 min.);
Castigator a aproape 30 de premii la festivaluri de film internationale, „Man on Wire” este o repovestire a aventurii indraznete si, totodata, ilegale, a lui Philippe Petit, de a strabate mergand pe sarma, la mare inaltime, distanta dintre turnurile gemene din New York – ceea ce s-a numit mai tarziu „infractiunea artistica a secolului XX”.  In ziua in care implinea 25 de ani, Philippe Petit a petrecut 45 de minute pe sarma, mergand, dansand, stand intins sau in genunchi, intre acoperisurile celor doua turnuri.
Filmul utilizeaza inregistrari de arhiva pentru a reconstitui si istoriile similare ale traversarii pe sarma a distantei dintre turnurile de la Notre-Dame si dintre turnurile Podului Sidney Harbour, vorbind despre schimbarile pe care le-au adus in viata lui Philippe Petit.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu