duminică, 10 aprilie 2011

Zilele Studentului Francofon, 15-17 aprilie


Acum vă pot spune mai multe. Şi anume:
Proiectul Zilele Studentului Francofon, iniţiat de Asociaţia Studenţilor Francofoni din Iaşi urmăreşte să informeze asupra problemei francofoniei. Publicul nostru ţintă este format din totalitatea studenţilor ieşeni, indiferent de profilul facultăţilor la care activează. Din cadrul proiectului fac parte o serie de activităţi interdisciplinare, cu specific francofon, prin intermediul cărora ne propunem să facilităm atingerea scopului final. Activităţile sunt orientate pe trei direcţii: cultură, educaţie, sport, şi au în vedere realităţile sociale actuale ( de exemplu, problema ecologiei) : piese de teatru, spectacole, difuzare de filme, conferinţe, workshop-uri, traininguri, jocuri şi concursuri sportive specifice sferei francofone.


O să pun programul pe larg mai târziu, acum însă vreau să vă spun despre două activităţi în a căror organizare sunt implicată direct, şi anume: Livres voyageurs şi Chasse au tresor.


Livres voyageurs


Cărţile din cadrul activităţii Livres Voyageurs sunt puse liber în circulaţie prin intermediul unor zone de trazit (bănci în parcuri, corpurile Universităţilor din Iaşi, cămine, etc).
Exită două tipuri de cărţi: unele de poezie românească, scrise în limba română şi unele de proză şi poezie franceză, scrise în limba franceză. Pentru cărţile în limba franceză cititorul este provocat să traducă o anumită pagină a cărţii – astfel încât şi cei care nu cunosc limba franceză la nivelul de comprehensiune necesar citirii unei cărţi, să poată avea parte de experianţa livres voyageurs.
Din zonele de tranzit, orice student poate împrumuta orice carte doreşte. Fiecare cititor este rugat să adauge online părerile personale despre carte, despre experienţa de Livres voyageurs, să posteze traducerea paginii respective, de asemenea el poate să vadă cine sunt ceilalţi cititori ai cărţii şi care au fost impresiile şi traducerile acestora.

După lectură, cartea este repusă în circulaţie de către cititor, într-una dintre zonele de tranzit. De aici, un alt cititor o va împrumuta, un alt gând se va aşterne online, iar povestea cărţii va continua să fie spusă de către cei ce o citesc.
Activitatea va fi încununată cu o întâlnire a tuturor celor care au împrumutat cărţile puse în circulaţie, în cea de-a doua zi a Festivalului Zilelor Studentului Francofon unde se va vorbi despre părerile fiecăruia despre cartea citită şi despre experienţa de livres voyageurs, sâmbătă 16 aprilie în RS Pub începând cu ora 22:00, la Soireé Francophone.

Dacă ideea de Livres voyageurs te atrage şi vrei şi tu o carte, urmăreşte unul dintre punctele de tranzit ale acestora:

1. Lângă avizierul din Cantina Titu Maiorescu, campusul UAIC;
2. În holul de la intrarea în Corpul B al Universităţii Al. I. Cuza (FEAA);
3. În holul de la intrarea în Corpul A al Universităţii Al. I. Cuza (intrarea din stânga);
4. La catedra de limba franceză a Universităţii AL. I. Cuza (Corpul A, etaj 2);
5. Holul de la intrarea în Căminul T17 al Universităţii tehnice "Gheorghe Asachi", campus Tudor Vladimirescu;
6. Sala de împrumut - Biblioteca Centrală Universitară (BCU, Fundaţie).
7. Banca de la intrarea în Cantina studenţească "Târguşor Copou".


Chasse au tresor este un concurs în care echipe de două persoane, care se cunosc dinainte, se întrec pe toată suprafaţa oraşului Iaşi într-o competiţie cu alte echipe.

Competiţia se desfăşoară sâmbătă, 16 aprilie 2011,  în intervalul orar 12:00 – 18:00, pe un traseu în oraşul Iaşi. Traseul este împărţit în mai multe segmente, despărţite de puncte în care echipele fie trebuie să găsească indiciul cu informaţii despre următorul segment de traseu, fie trebuie să realizeze o probă în urma căreia vor primi următorul indiciu.
Punctele din traseul vor fi marcate prin Indicatoare de traseu, sub forma unor cutii poştale colorate în roşu şi galben.

Instrucţiunile se vor găsi în Indicatoarele de traseu în interiorul unor plicuri lipite. În funcţie de tipul probei, instrucţiunile pot fi sub forma:
·         Route Info – indiciu prin care i se spune echipei unde să meargă în continuare. Următorul punct al traseului poate fi menţionat prin nume sau printr-o ghicitoare.

·         Detour – pune echipa în situaţia de a alege între două probe, fiecare cu avantajele şi dezavantajele sale. Ecipa primeşte mai multe informaţii despre fiecare dintre cele două probe. De obicei, una dintre probe prezintă mai multe cerinţe fizice din partea echipei, iar cealaltă implică un efort de gândire. Echipa va alege proba pe care o va realiza, în funcţie de capacităţile membrilor săi.

·         Barrage routiere – probă pe care doar unul dintre membrii echipei o poate realiza. Echipa primeşte numele probei, sub forma unei întrebări (Ex: Cine este cel mai sprinten dintre voi? ), apoi alege care membru va rezolva sarcina, şi abia apoi citeşte informaţiile despre modalitatea de desfăşurare a probei (pentru a continua exemplul de mai sus – Membrul echipei va trebui să parcurgă un traseu cu obstacole în cel mai scurt timp posibil, fără să dărâme niciunul dintre obstacole).

Vor fi declarată câştigătoare echipa care a parcurs tot traseul, rezolvând toate probele, găsind toate indiciile şi care ajunge prima la ultimul punct al traseului.
Unele probe sunt sportive, implicând mai mult forţă şi coordonare fizică, altele sunt probe de gândire sau cunoştinţe legate de francofonie, istoria şi cultura oraşului Iaşi.


 Puteţi să citiţi Regulamentul concursului şi să vă înscrieţi echipa aici.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu