marți, 18 mai 2010

"Bomba" ultimului Congres al Cancerului de la Paris!


Acesta este conţinutul unui mail pe care l-am primit azi. L-am citit, sună foarte bine aşa că l-am verificat pe google...se pare că acest mail circulă de ceva vreme, prin urmare nu am reuşit să descopăr la care congres se referă exact, ce înseamnă "ţinut recent", însă am descoperit că există într-adevăr un congres internaţional care are loc (periodic) la Paris, anul acesta desfăşurându-se în perioada 1-5 februarie, intitulat Congresul Internaţional "Tratamente împotriva cancerului" ediţia a XXI-a.
Textul sună cam aşa:

Congresul cancerului ţinut recent la Paris a confirmat capacitatea excepţională a fructelor şi legumelor de a preveni şi vindeca tumorile ucigătoare !!!

"Bomba" ultimului congres mondial al cancerului ţinut la Paris a fost victoria morcovului şi a rubedeniilor lui împotriva bolilor oncologice.. Fructele şi legumele au triumfat. Un studiu mamut, întins pe o durată de 35 de ani şi efectuat pe 500.000 de subiecţi, a dovedit fără drept de apel că alimentaţia vegetariană reduce drastic apariţia cancerului. Practicanţii terapiilor naturiste au avut dreptate.......
Cnd Dumnezeu a lăsat boala a lăsat şi leacurile care o pot vindeca.

"De necrezut", a exclamat profesorul francez Michel Boiron, preşedintele fondator al congresului international al cancerului. "Scepticismul nostru este învins. Cifrele studiului EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition = Investigaţia europeană prospectivă privind cancerul şi alimentaţia) sunt de necombătut. Legătura dintre cancer şi alimentaţie este edificată."
Deşi nu e nouă, ideea că hrana joaca un rol decisiv în stoparea sau dezvoltarea tumorilor canceroase a fost multă vreme respinsă, minimalizată sau privită cu scepticism de lumea medicală occidentală. Cancerul era interpretat ca o boală în sine, declanşată prin dereglarea necontrolata a unor celule. Un soi de "nebunie" organica. Din fericire, studiul EPIC vine cu concluzii de neclintit. Este cea mai mare anchetă realizată vreodată asupra relaţiei dintre nutriţie şi cancer. Studiile efectuate compară alimentaţia şi modul de viaţă a 500.000 de indivizi din ţările nordice şi sudice ale Europei, unii dintre ei amatori de unt şi de cărnuri grase, ceilalţi - consumatori de legume, fructe şi untdelemn de măsline. Începand cu anul 1970, majoritatea subiecţilor au fost urmăriţi fiecare în parte, în medie timp de cinci ani. Ultimele rezultate au fost publicate în iunie 2005 şi comunicate oficial la congresul de la Paris . A fost primul studiu combinat şi cu prelevări de sânge şi ADN, stocate în bănci biologice, pentru cercetarea indicilor nutriţionali. Concluzia e clară: schimbarea regimului alimentar poate reduce frecvenţa cancerului.. Iată şi câteva prescripţii importante rezultate din studiul EPIC..

Consumaţi cât mai multe fructe şi legume.
Persoanele care consumă în medie 35 de grame de fibre vegetale pe zi (şapte porţii de fructe şi de legume mâncate pe întinderea unei zile) reduc riscul îmbolnăvirii de cancer cu 40%. Cifra creşte, dacă pe lângă alimentaţia vegetariană, veţi fi atenţi să vă şi mişcaţi. Mai ales cancerul intestinal şi cel de colon sunt ţinute în frâu printr-o alimentaţie adecvată combinată cu sport. "Marele progres al acestui studiu constă în faptul de a arăta că riscul cancerului poate fi drastic redus prin creşterea consumului de fructe şi de legume, principalele surse de fibre alimentare", spune profesorul Elio Riboli, responsabilul studiului EPIC, specialist mondial în probleme de nutriţie şi cancer.

Vegetalele: bariera împotriva cancerului de colon.
Includeţi în fiecare din mesele dvs. o legumă sau o salată şi un fruct la desert. Care sunt cele mai indicate? Toate fructele conţin combinaţii de substanţe protectoare.. Pentru a beneficia de ele, variaţi culorile: după ce mâncaţi un măr roşu, gustaţi o pară aurie sau un strugure negru. La fel şi în cazul legumelor: după o tomată roşie, consumaţi un broccoli verde sau o ridiche neagră. Cel mai adesea, principiile active care opresc cancerul sunt cuprinse chiar în coloranţii din plante. Eficienţa lor a fost constatată nu doar în cancerul de colon, ci şi în cel de prostată, pancreas, plămâni, esofag. Uitaţi carnea, mâncaţi peşte.
Se bănuia de multă vreme că excesul de carne nu este sănătos... Studiul EPIC confirmă şi această realitate. Analiza efectuată a grupat carnea în trei categorii: carne roşie, mezeluri şi carne de pasăre. Din prima grupă fac parte carnea de vită, viţel, porc, proaspătă, tocată sau congelată. Din grupa a doua fac parte salamurile de porc sau vita, conservate iî saramură, cu sau fără nitraţi, afumăturile, carnea uscată sau conservată prin fierbere: jambonul, cârnaţii, pateul de ficat, crenvurştii etc... Păsările au fost reprezentate de gâscă şi pui. Rezultatul: riscul de cancer colorectal e mult mai ridicat la consumatorii de carne şi mezeluri. În schimb, nu exista nicio problemă cu carnea de pasăre, cu condiţia să nu fie din crescătorii. Ca soluţie alternativă pentru carne se recomandă peştele, deşi efectul lui protector n-a putut fi explicat pe deplin. Se presupune că anumiţi acizi graşi, prezenţi în mare cantitate în uleiul de peşte, inhibă dezvoltarea tumorilor canceroase.

Leguminoase şi cereale complete (integrale):
Grâu, orz, ovăz, mei, secară, linte, fasole, soia, seminţe de in şi susan - "E timpul să redescoperim cerealele şi leguminoasele", ne îndeamnă studiul EPIC. "Bogăţia lor în fibre participă, de asemenea, la prevenirea cancerului de colon. În sensul acesta, ar fi bine ca pâinea cotidiană să fie înlocuită de şase porţii de grâu încolţit, consumat pe durata unei zile."
Unele leguminoase (mai ales soia) prezintă un alt atu: conţinutul lor bogat în fito-estrogeni. Femeile asiatice, care consumă multe leguminoase încă de la vârsta copilăriei, sunt mult mai puţin atinse de cancerul de sân. Ipoteza avansată: aceşti micro-constituenţi sunt capabili să blocheze efectul estrogenilor asupra celulelor mamare. În schimb, o posibilă cauză de apariţie a cancerului de sân poate fi excesul de kilograme acumulate după menopauză...
În concluzie, puneţi linte în toate salatele, mâncaţi cu încredere soia, mâncaţi cereale complete. Protejaţi-vă intestinul şi controlaţi-vă greutatea..

Optaţi pentru o alimentaţie variată.
Decât să mănânci un anume aliment, mai bine consumi câte puţin din toate... Şi reduceţi consumul de alcool.
De fapt, ideea generală care s-a desprins la congresul de la Paris a fost că nu există atât alimente protectoare, cât un model alimentar preventiv, inspirat din modelul mediteranean. Şi anume: legume stropite din belşug cu ulei de măsline..
Un alt principiu recomandat priveşte alimentele proaspete şi crude, netrecute prin foc. Favorizaţi, deci, salatele de legume, condimentate cu ierburi aromate, şi fructe de toate gusturile şi culorile.

Mişcare!
O a doua surpriză a congresului de la Paris a fost confirmarea prin studiu a incidenţei deosebite pe care sportul, mişcarea, o are în stoparea diverselor tipuri de cancer. Prin urmare, specialiştii recomandă includerea lor în viaţa cotidiană. Nicio zi fără plimbare în aer liber, fără câteva minute de gimnastică sau de alergat. Mişcarea reduce în proporţie de 40% incidenţa cancerului, mai ales de sân şi colon, de prostată, plămâni şi uter. Diminuarea riscurilor apare şi la persoanele subţiri, care fac constant mişcare. De unde ideea că nici cei ce au o greutate normală nu sunt feriţi de teribila maladie..
"Un studiu american a demonstrat că densitatea sânului la mamografie se modifică radical dupa o oră de exerciţiu fizic." Şi la fel, întreaga structură corporală. RODICA DEMIAN
Întrebări la adresa medicului specialist Dr. CRISTIAN BOERESCU:
- Cum se explică efectul protector al vegetalelor?
- Omul a apărut într-un anumit cadru natural, iar de la facerea lumii, Dumnezeu i-a dat acestuia ca hrană "toată iarba ce are sămânţă... şi tot pomul ce are rod în el"... Din păcate, foarte puţine vegetale din cele pe care le mâncăm sunt naturale. Roadele de pe mesele noastre sunt cel mai ades prelucrate de tehnologiile industriei alimentare. Legislaţia actuală este mult prea permisivă cu aditivii alimentari. Rapiditatea cu care apar, în fiecare an, sute şi chiar mii de coloranti alimentari spune multe despre deficienţele şi fraudele grave ale sistemului actual. "Galbenul de unt" (paradimetil - azobenzenul), ca să dau numai un singur exemplu, întrebuinţat până nu de mult pe scară largă, produce experimental la animalele de laborator cancerul ficatului (hepatomul malign). Iată pe scurt o demonstraţie inversă pentru întrebarea dvs. şi o pledoarie fierbinte pentru consumul produselor vegetale proaspete.
Semnalul de alarmă a fost tras de specialişti de mai mulţi ani, iar presa ţine sus şteagul schimbarii pentru opinia publică. La astfel de presiuni, agricultura şi alimentaţia biologicăa tind să se afirme tot mai mult, iar prin cercetări de ultimă oră, nutriţia se conturează ca o perspectivă reală a unei noi terapii în boala canceroasă.
Produsele vegetale cultivate corect sunt aproape complet lipsite de toxicitate. De aceea realizează un inter-schimb firesc cu mediul intern celular şi nu blochează deloc filtrele biologice ale organismului. Dimpotrivă, mulţi microconstituenţi naturali din legume, fructe, cereale, dar şi din plante şi-au dovedit deja rolul lor anticancerigen, în diverse colţuri ale lumii. În paginile " Formulei AS " s-a scris şi se va mai scrie încă mult despre potenţialul de vindecare al fibrelor vegetale, antioxidanţilor naturali, retinoizilor antitumorali, betacianinelor etc., despre usturoi, pătrunjel, morcovi, grâu, cătină sau condimente, iar cazurile spectaculoase de vindecări prezentate de dvs. de-a lungul timpului au produs stupefacţia lumii medicale de la noi şi îi susţin cu o rază de speranţă şi optimism pe cei aflaţi în suferinţă...
- De ce să consumăm legume nefierte?
- Acum 100 de ani, în oraşul Zurich din Elveţia, doctorul Bircher-Benner demonstra colegilor săi că "vegetalele în stare crudă şi proaspete" au o mare putere de vindecare şi reprezintă pentru oameni o hrană vie de cea mai bună calitate.. Argumentaţia se baza pe numeroase cazuri vindecate în clinica sa, dotată cu cele mai moderne laboratoare din acea vreme. Şi nu se descoperiseră încă vitaminele, enzimele, imunostimulatorii sau agenţii antitumorali naturali. De-a lungul timpului, aceste adevăruri au fost afirmate răspicat de Max Gerson, Rudolf Breuss, Robert Jackson, Kristine Nolfi şi mulţi alţii, dar din nefericire medicina actuală merge parcă prea obsesiv într-o direcţie gresită. Pentru a înţelege rolul crudităţilor în prevenirea şi tratarea cancerului, să observam că cea mai mare frecvenţă a bolii este întâlnită la persoane în vârsta de peste 50 - 60 de ani, la care componentele tisulare intră în procese lente de degenerare, iar astfel organele nu mai fac faţă asaltului de toxine cancerigene de care vorbeam mai devreme... Intuim acum uşor de ce curele de crudităţi, posturile cu sucuri de legume şi fructe, hrana vie sunt o speranţă pentru cei disperaţi şi sunt confirmate din ce în ce mai mult de ultimele comunicări ştiinţifice.
- Legumele şi fructele de pe piaţa românească au calitatea de medicament anticancer sau au suferit modificări genetice care le-au alterat?
- Puneţi această întrebare la graniţa de vest a ţării şi veţi auzi un "da" pe sute de mii de voci din piepturile românilor care vin de la munca din străinatate. Veţi putea aduna relatări amănunţite despre parfumul, gustul, vitalitatea şi savoarea fructelor şi legumelor de la noi.. Veritabile declaraţii de dragoste pentru mere, prune, gutui, roşii, ardei etc.. Personal, cunosc mulţi oameni bine situaţi în Occident care vin special în România să facă o cură cu crudităţi. Dacă ministrul agriculturii ar avea inspiraţia să-i pregătească pe ţăranii români să intre pe pieţele europene ale produselor biologice, România ar mai deveni o dată în istorie grânarul (bio) al Europei, iar plugul, coasa şi căruţa trasă de cai nu ar mai fi atât de mult şi inutil blamate. În Franţa, doar 7% din agricultură este biologică, în Germania şi Austria 13-16%, în Elveţia 23%, iar preţul la aceste produse este de 3-4 ori mai mare decât la celelalte. La noi, mai mult de 50-60% din agricultură depinde doar de ciclurile naturale de producţie şi de aceea cred că dacă am avea azi autostrăzi, turismul rural ar relansa economia. Într-o societate bazată pe adevăr şi înţelepciune, cercetările care demonstrează potenţialul vindecător al dietei anticancer ar trebui utilizate la maximum în folosul bolnavilor, iar procesul de producere, preparare şi comercializare al hranei să fie coordonat cu mai mare grijă.

Alimentaţia anticancer

- Medicina oficială acceptă, în sfârşit, o realitate pe care naturismul o susţine de mult: alimentaţia corectă poate să împiedice apariţia tumorilor. Fructele, zarzavatul, leguminoasele, cerealele integrale şi ierburile aromate conţin substanţe active care pot preveni imbolnavirea de cancer.

O terapie cu gust delicios! -

"Rezultatele cercetărilor noastre trebuie să-şi găsească drumul spre farfurii!"

La mijlocul lunii februarie, la Viena s-a ţinut un congres la care au participat cercetători de pe toate meridianele globului. Tema conferinţei: alimentaţia şi cancerul. Concluzia unanimă: cele mai eficiente remedii pentru stoparea acestei boli cumplite se găsesc în .... farfurie! Unul din doi bolnavi incurabili ar putea fi salvat printr-o alimentaţie sănătoasă. Nu numai fructele şi legumele conţin substanţe bioactive, ci şi cerealele, mirodeniile etc. Ele ne pot ajuta să trăim mai mult, în deplină sănătate. Vă prezentăm interviul acordat pe această temă de prof. dr. S. Knasmller, unul dintre marii cancerologi germani, prezent la lucrările conferinţei.
Meniul oferit participanţilor la conferinţa de la Viena a fost de-a dreptul bizar: rulouri de salată verde cu sfeclă, salată de andive cu rădăcină de tătăneasă, fileuri de peşte cu rozmarin, şarlotă de lămâie cu sos de soc etc. Nu sună mai degrabă a Plafar?
Bucătarul a transpus în realitate în mod exemplar rezultatele cercetărilor noastre. Multe din ingredientele folosite au proprietăţi anticancerigene. Meniul demonstrează că alimentaţia anticancer poate fi extrem de gustoasă.

Şi care sunt efectele ei?

Concluzia după ani îndelungaţi de cercetare este ca un bolnav incurabil din doi (sau din trei) ar putea fi salvat.
Ştim de mult că broccoli, dar şi alte legume pot preveni apariţia cancerului. Aveţi noutăţi?
Acum ştim cum acţionează ele. Anihilează, de exemplu, efectul cancerigenelor, adică al substanţelor chimice din mediul înconjurător şi al conservanţilor alimentari. Substanţele existente în crucifere (varză, conopidă, broccoli etc.) şi cele din usturoi pot să împiedice acest proces.
Ştim că a fost studiat efectul anticancerigen al verzei roşii şi al celei de Bruxelles. Este efectul acesta benefic doar pe şoareci?
Nu. Recent s-a constatat că aceste legume din familia cruciferelor pot activa şi la om o anumită enzimă din ficat, care îl protejează împotriva cancerului. Numele ei prescurtat este GST.
Este suficient doar să mâncăm cât mai multe legume pentru a ne apăra de cancer?
Nu. Ar trebui să consumaţi şi mai multe cereale, mai ales soia. În cereale ca: ovăz, grâu, mei etc. există o multitudine de substanţe anticancerigene. Mai cu seamă în produsele din cereale integrale (uruială şi tarate nerafinate). În ceea ce priveşte soia, ea conţine hormoni naturali, care sunt o mare speranţă pentru prevenirea cancerului de sân..

Cum acţionează aceşti hormoni vegetali?

Reduc efectul estrogenilor proprii organismului.. Ei împiedică celulele din tesuturile hormonodependente (de exemplu, din sâni sau prostată) să se transforme în celule canceroase.
Unele soiuri de cereale au un efect mai deosebit?
Produsele integrale, da. (În niciun caz făina albă.) O mare parte a substanţelor active se află în învelişul exterior al boabelor. Acestea stopează cancerul de colon.
Dar mirodeniile? Care e contribuţia lor la prevenirea cancerului?
În această privinţă s-au efectuat studii foarte interesante. Mirodeniile ajută de fapt la "repararea" defectelor ereditare. Printre candidaţii cu perspective strălucite se numără: vinarita, vanilia şi scorţişoara.

Există şi substanţe care provoacă "moartea" celulelor canceroase?

Resveratrolul din struguri şi, în special, din vinul roşu poate declanşa apoptoza celulei canceroase. În laborator s-a descoperit că acelaşi efect îl are şi varză de Bruxelles.
Deci un pahar cu vin roşu pe zi ne apără de cancer. Dar ce rol are rădăcină de tătăneasă în meniul anticancer?
Rădăcina de tătăneasă se compune în proporţie de 30% din inulină, o fibră care fixează substanţele cancerigene şi le "împinge" spre canale, reducând astfel riscul îmbolnăvirii de cancer la colon. Conform unor studii canadiene, creşterea consumului zilnic de fibre cu 13 g ar fi suficientă pentru a reduce la jumatate riscul cancerului de colon. Eficiente sunt, de asemenea, cerealele şi morcovii.

Un alt medicament "gustos" împotriva cancerului este iaurtul...

Bacilii lactici din alimentele fermentate: varza acră, brânza, iaurtul pot fixa şi ei substantele toxice din intestin, care sunt, astfel, eliminate.

Ce părere aveţi despre tabletele cu fibre din farmacii?

Nici una. Alimentele bogate în fibre conţin şi fenoli, care protejează membrana celulei. Aceştia se găsesc mai ales în cerealele integrale şi în tărâţe. Fibrelor tratate chimic le lipseşte această componentă, de aceea efectul lor este nul.

Cum s-a descoperit, de fapt, ca alimentaţia influenţează apariţia cancerului?

Prin studiile efectuate pe emigranţi. În ţara lor, bărbaţii japonezi suferă foarte rar de cancer la prostată, iar femeile japoneze nu prea fac cancer la sân... La început, oamenii de ştiinţă au crezut că acest fapt ar avea legătură cu genele. Dar studiind emigranţii japonezi din SUA, ei au constatat că numărul celor bolnavi de cancer la prostată (este vorba de cea de-a doua generaţie) este egal cu numărul americanilor bolnavi. Japonezii eliminaseră din alimentaţia lor peştele crud, brânza de soia şi orezul, înlocuindu-le cu carne de vită şi cartofi prăjiţi..
Studiile arată că numărul vegetarienilor cu cancer digestiv este cu 50% mai scăzut decât cel al consumatorilor de carne. Să devenim, oare, vegetarieni?
Din cercetări nu rezultă că boala ar fi produsă de carnea în sine. Valabil este următorul principiu: carnea de porc este nocivă dacă o consumăm grasă şi în cantitate mare. Supragreutatea sporeşte şi ea riscul îmbolnăvirii. Recomandarea din clipa de faţă este: cu cât mai puţină carne, cu-atât mai bine. Maximum 80 g pe zi.

Ar trebui să fim mai atenţi şi la tigaie?

Prăjitul la peste 200 grade Celsius este tabu, pentru că în suprafaţa maronie a cărnii se formează substanţe cancerigene: carburile policiclice. În experimentele făcute pe animale s-a observat că aceste substanţe produc cancerul hepatic şi cancerul glandelor intestinale şi mamare.

Dar ele pot fi anihilate prin consumul de mirodenii?

Da. Condimentând cele 80 g de carne cu rozmarin, cimbru, salvie sau usturoi. Marinatele preparate cu ulei de măsline, oţet de mere, zeamă de lamâie, usturoi, muştar, sare şi zahăr brun pot împiedica în proporţie de 90% formarea combinaţiilor nocive. Recomandarea mea: o felie subţire de grătar + cereale sau orez natural + legume verzi. Acestea conţin clorofilă, o substanţă anticancerigenă.
Un studiu efectuat recent în China arată că un consum regulat de varză (de crucifere, în general) reduce riscul cancerului pulmonar cu 38%. Putem să fumăm, dacă mâncăm varză?
Un pachet de ţigări pe zi înseamnă un risc mult mai mare. Doar nefumând putem profita de efectul anticancerigen al acestor legume.

Exista o plantă anume pe care o preferaţi?

Eu recomand cu căldură ceaiul verde (mult), care ne protejează de cancer pe mai multe planuri.
Cercetătorii americani au descoperit faptul că o substanţă componentă a ceaiului verde poate "nimici" tumorile, privându-le de hrană.
Da. Numele ei prescurtat este GCG. Ea inhibă dezvoltarea de noi vase sanguine. Nemaifiind alimentată cu sânge, tumora moare. Dar rezultatele acestor studii îndeamnă la continuarea cercetărilor. De la experientele în eprubetă sau pe animale până la studiile efectuate pe oameni e cale lungă.

Care este următorul dvs. obiectiv?

Rezultatele cercetărilor noastre trebuie să-şi găsească drumul spre farfuriile dvs.!

Farmacia naturii: Ucigaşii cancerului

- Varza
(şi, în general, cruciferele)
Glucosinolatele, adevărate "pesticide naturale" protejează varza de agenţii nocivi (bacterii, ciuperci). La oameni, ele activează enzima care previne cancerul (GTS). Fierbeţi varza! În felul acesta, substanţele protectoare sunt mai bine valorificate de organism.

- Strugurii
Resveratrol se numeşte "medicamentul" anticancer din struguri, din zeama de struguri şi din vin. Această substanţă stopează producerea infecţiilor şi calcifierea arterelor. Pentru frumuseţe: sâmburii (seminţele) de struguri împiedică apariţia petelor de bătrâneţe.

- Roşiile
Licopenul este "multimedicamentul" natural pe care-l conţin acestea. Un antioxidant care impiedică apariţia cancerului de pancreas, de intestin, de prostată, de plămâni. Efectul este mai puternic dacă roşiile sunt fierte.

- Cerealele
Seleniul este microelementul care menţine la "turaţie maximă" o enzimă ce împiedică dezvoltarea tumorilor. Se găseşte în grâul şi în grişul nerafinate industrial..

- Citricele
Vitamina C previne cancerul.. Cei care combină, de exemplu la micul dejun, felia de şuncă cu un grapefruit pot preveni formarea nitrosaminelor cancerigene. În pieliţa albă a citricelor se găsesc bioflavonoidele care sporesc de 30 de ori efectul vitaminei C.

Înapoi la natură!

Fiecare om se poate apăra şi singur de cancer, dar trebuie să o facă imediat. Iată ce recomandă specialiştii:
Alcool cu măsură:
- bărbaţii: maximum 2 pahare/zi;
- femeile: maximum 1 pahar/zi. Ideal: vinul roşu care contine resveratrol.
Carne putina: nu mai mult de 80 g/zi. Mai multa carne de pui sau peşte, decât carne de miel sau de vită.. Carnea nu trebuie prăjită prea tare şi se consumă bucăţile mai slabe.. Ideal: somonul, care conţine acizi graşi Omega 3 şi vitamina D.
Fără grăsimi animale: înlocuiţi-le cu grăsimi vegetale, mai ales cu ulei de măsline. El conţine acizi graşi nesaturaţi şi vitamina E, care ne protejează de cancer.
Sare, cu economie: maximum 6 g/zi. Înlocuiţi-o cu mirodenii şi verdeturi, bogate în substanţe anticancerigene.
Multe cereale şi leguminoase: experţii recomandă 600-800 g/zi, împărţite în 7 sau mai multe porţii. Optaţi pentru produsele integrale. Consumaţi zilnic produse din soia: lapte, brânză (tofu), iaurt etc...
Multe legume şi fructe: zilnic, între 400-800 g, împărţite în 5-10 porţii... Substanţe bioactive se găsesc mai ales în crucifere (varză, conopidă, broccoli, gulie etc.) şi în usturoi. Citricele conţin vitamina C, la fel şi merele (soiurile vechi), afinele, socul, caisele, morcovii.
Ceaiul verde: băutura ideală.
Zahăr, aproape deloc: pentru că îngraşă, iar supragreutatea sporeşte riscul îmbolnăvirii de cancer. Înlocuiţi-l cu miere!


Mâine postez şi comentariile persoale, în seara asta nu mai sunt în stare.
(Poza este semnată Dragoş Cristescu)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu